Inhoud
Je kan categorieën gebruiken om je blogberichten te sorteren en te groeperen in verschillende secties. Een nieuwswebsite kan bijvoorbeeld categorieën voor hun artikelen hebben die zijn opgeslagen onder Nieuws, Opinie, Weer en Sport.
Categorieën helpen bezoekers snel te weten over welke onderwerpen jouw website gaat en stellen hen in staat sneller door de site te navigeren.
Standaard catgorie wijzigen
De standaardcategorie in een nieuwe WordPress-installatie is “Niet gecategoriseerd”. Als je geen categorie voor een bericht kiest, wordt het bericht automatisch in de standaardcategorie geplaatst. Alleen een WordPress-beheerder kan de standaardcategorie wijzigen via het scherm Instellingen > Schrijven.
Als je een nieuwe categorie moet toevoegen terwijl je een bericht aan het bewerken bent, klik je op de koppeling Nieuwe categorie toevoegen onder de lijst met uw bestaande categorieën.
Je kan ook rechtstreeks een categorie toevoegen vanuit het scherm Berichten > Categorieën. Typ een naam voor de nieuwe categorie en voeg een slug toe. URL-vriendelijke slugs maak je met kleine letters, cijfers of koppeltekens.
Als je niets typt in het slug-veld, dan zal WordPress automatisch een slug-naam maken die gebaseerd is op de categorienaam. Slugs maakt een link naar je categoriepagina met alle berichten die je in die categorie hebt gemaakt.
Categorie toevoegen
Wanneer je een blogpost bewerkt, kun je deze aan een categorie toevoegen door het vakje naast de categorienaam aan te vinken.
Sub-categorieën
Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat elke categorie onderliggende categorieën kan hebben. Een onderliggende categorie wordt gebruikt voor een subonderwerp onder een breder onderwerp. Een nieuwswebsite kan bijvoorbeeld een categorie Nieuws hebben met onderliggende categorieën voor Lokaal, Nationaal en Wereldwijd nieuws.
Om een onderliggende categorie aan te maken, ga je naar het scherm Berichten > Categorieën en selecteert je een bovenliggende categorie in het vervolgkeuzemenu. Vul vervolgens de naam voor de sub-categorie in, het toevoegen van de beschrijving en slug zijn optioneel.
Klik nu op de knop “Nieuwe categorie toevoegen” en de sub-categorie wordt gemaakt.
Categorieën wijzigen
Categorieën kunnen worden bewerkt vanuit het scherm Berichten > Categorieën. Beweeg de muis naar de categorie die je wilt bewerken en klik vervolgens op de link “Bewerken“. Hiermee wordt de editor geopend waar u bovenliggende en onderliggende categorieën kunt toevoegen of verwijderen, en de categorienaam, slug of beschrijving kunt wijzigen.
Categorie bewerken
Je kan categorieën ook verwijderen via het scherm Berichten > Categorieën. Als je een hoofd- of subcategorie verwijdert, worden jouw berichten niet verwijderd. WordPress plaatst berichten die niet aan een categorie zijn toegewezen automatisch in de standaardcategorie.
Een beheerder moet een nieuwe standaardcategorie maken of deze toewijzen aan een bestaande categorie voordat de standaard “niet-gecategoriseerde” categorie kan worden verwijderd.
Categorieën weergeven
Wil je het voor de websitebezoekers gemakkelijk maken om de blogpostcategorieën te vinden?
Een veelgebruikte manier om dit te doen is door een lijst met de categorieën in een zijbalk te plaatsen. (Let op niet iedere website heeft een zijbalk in de layout. Natuurlijk ben je vrij om deze zelf er in te bouwen. Voor hulp neem even contact met mij op).
Zijbalk widget
Categorieën kunnen in de zijbalk worden weergegeven met behulp van een categorieënwidget. Ga naar Uiterlijk > Widgets en sleep de categorieënwidget in een zijbalk. Al je categorieën worden weergegeven in de zijbalk, behalve de categorieën die geen berichten hebben.
Met de categoriewidget kan je de categorieën weergeven als een vervolgkeuzemenu of een lijst. Je kan ook kiezen of je het aantal berichten in elke categorie wilt weergeven.
Als je de optie Hiërarchie weergeven selecteert, worden onderliggende categorieën aangegeven met een speciale stijl, meestal een inspringing vóór de naam van de onderliggende categorie. Het uiterlijk is afhankelijk van het thema. Als je deze optie niet selecteert, zien al de categorieën er hetzelfde uit in de lijst, of het nu bovenliggende of onderliggende categorieën zijn.
Menu navigatie
Je kan ook categorieën toevoegen aan het navigatiemenu van de website. Ga daarvoor naar Uiterlijk > Menu’s. Klik vervolgens op “Categorieën“, selecteer de categorieën die je in het menu wilt en klik op de knop “Toevoegen aan menu“.
Categorieën of tags wat is het verschil?
Categorieën en tags zijn beide taxonomieën die standaard zijn opgenomen in WordPress. Categorieën in WordPress beslaan bredere delen van de website, terwijl tags helpen bij het identificeren van alle berichten die je hebt gemaakt en die zijn getagd met een specifiek woord.
Zie categorieën als een inhoudsopgave voor in een boek. Ze scheiden de inhoud op de website in algemene onderwerpen. Terwijl tags zijn als de index achter in een boek, omdat ze woorden toewijzen die zeer specifieke details van de berichten beschrijven.
Een van de grootste verschillen tussen tags en categorieën is dat je een categorie voor je berichten moet kiezen, en als je dat niet doet, worden ze vermeld onder “niet gecategoriseerd”. Aan de andere kant ben je niet verplicht om tags toe te voegen.
Categorieën helpen bezoekers te begrijpen waar de website over gaat, zodat ze sneller naar de inhoud kunnen navigeren waarnaar ze op zoek zijn. Ze kunnen hiërarchisch zijn als je onderliggende categorieën gebruikt.
Tags zijn niet hiërarchisch, dus er zijn geen bovenliggende of onderliggende tags.